Verschillende leefwerelden: HSP versus niet-HSP

13-02-2023

Ik ging enkele weken geleden bij de huisarts met buikpijn. Helaas ben ik geboren met buikklachten, dus ik ben wel wat gewend, maar de laatste tijd was daar toch een extra pijntje bovenop gekomen die me wat ongerust maakte. 

De huisarts onderzocht me en vond gelukkig niks alarmerends.

Zij: "Het zal waarschijnlijk gewoon bij je prikkelbare darm horen, maar ik zal voor de zekerheid een echo voorschrijven om je gerust te stellen. Zijn er bepaalde dingen die je klachten uitlokken qua voeding?"

Ik: "Ja uiteraard."

Zij: "Wat dan precies?"

Ik: "Goh, dat hangt echt af van de situatie of iets klachten uitlokt of niet."

Zij: "Bedoel je of je al dan niet gestresseerd bent?"

Ik: "Onder andere. Maar ook wat er rondom mij gebeurt, of ik in de buurt ben van iemand die gespannen of emotioneel is, of ik die dag al teveel prikkels te verwerken heb gekregen, of het eten was bereid door iemand die gestrestst was etc., snap je?"

Zij: "..." Ik zag het testbeeld verschijnen (degene die oud genoeg zijn kennen dat wel, uit de tijd dat er nog geen 24/24u uitzendingen waren).

Ze had dus totaal geen idee waarover ik het had en wat ik allemaal ervoer.
Dit op zich zou al voldoende kunnen zijn om overprikkeld te geraken. Mijn man zat naast me en zag mijn oren rood worden (de rest zat verborgen achter het masker).

En dit brengt me bij deze blogpost: waarom je niet aan een niet-HSP moet proberen uitleggen wat je ervaart.

Je HSP leefwereld is veel breder en je wil dat graag delen anderen (het rode kruis op de tekening). Je vangt veel meer op maar de ander voelt niet wat jij voelt.
Het leidt vaak tot frustratie van beide kanten als je het dan toch probeert uit te leggen.
Je denkt - als je nog niet bewust bent - dat iedereen zoveel kan ervaren als jij en staat perplex als ze je niet begrijpen.

Verspil je adem en energie niet met het uitleggen van wat jij ervaart, maar leer vertellen wat de ander wél kan ervaren. De niet-HSP kan zich niet aanpassen aan de HSP, want zij hebben die gevoeligheid niet.
Het is handiger dat wij ons aanpassen aan hen: het grotere kan het kleinere bevatten, maar niet omgekeerd, zoals je ziet op de tekening. Dit aanpassen kost ons energie, maar toch minder dan dat je geconfronteerd wordt met het spreekwoordelijke testbeeld en daardoor gefrustreerd geraakt. 

Ik had dan kunnen zeggen bij de dokter: "Het hangt af van de omstandigheden of ik reageer op bepaalde voeding." en het niet proberen uitleggen in detail. Less is more.

Vandaar het belang om op zoek te gaan naar 'gelijkgevoeligen' waarmee je wél je leefwereld kan delen.

Hoe vind je die? Dat is voor een latere post. Ondertussen ga ik op zoek naar een hoogsensitieve huisarts.

Wil je graag begeleiding met je HSP-zijn? Contacteer me.